Ege Scratch'te Basket Atıyor
Bu animasyonu Scratch'te KVACocuk hesabımızda hazırladık. Yine İlker Sak'ın çizdiği 5 Ege pozumuz, bir basketbol topumuz, potamız ve basket sahamız var. Ege basketi atsın ama biz de biraz heyecan yaşayalım dedik, o yüzden topu potada azıcık dolandırdık.
Üç kuklamız var: Ege, top ve pota. Bu üç kuklanın sahnemizdeki sıralaması önemli. Kuklayı tutup yerine koyduğunuzda en öne geliyor. Sıralama şöyle olacak: Topun pota ve Ege'nin arkasında kalması gerekiyor ki Ege'nin elindeymiş gibi ve sonra da potanın içinden geçiyormuş gibi görünebilsin. Bu yüzden animasyonu tamamladıktan sonra Ege ve potayı şöyle bir hareket ettirip tekrar tam eski yerine getirin ki top geride kalsın. Ege'nin tüm pozlarını "kılık" olarak Ege kuklasına yükledik. Doğru sırada olmaları önemli çünkü bir kılıktan diğerine geçerken her seferinde kılığın adını yazmak yerine "sonraki kılık" taşını kullanmak çok daha kolay.

Bu kodda önce Ege arada 1 saniyelik boşluk bırakarak iki cümle söylüyor. Ardından bir haber salıyor. Haberler Scratch'te bir kuklanın diğer kuklaya komut vermesini sağlıyor. Bu haberi topta kullandık. Böylece top Ege'den "hazırım" haberini aldığında Ege'nin eliyle birlikte hareket edecek, sonra elinden fırlayıp potaya giden heyecanlı yolculuğuna başlayacak. Ege cümlesini söyleyip haberini saldıktan sonra ilk pozundan sonraki pozlarına geçiyor ve 4 pozunu 0,3 saniye aralıklarla tamamladığında başka bir şey yapmadan öylece duracak. Eğer Ege'nin sıasıyla bütün kılıkları tamamladıktan sonra baştaki kılığına geçmesini isteseydik en alta "... kılığına geç" taşını ekleyecektik ama bizim buna ihtiyacımız yok çünkü son kılık zaten ellerini indirip düz durduğu bitiş pozisyonu.
Topun kodları biraz daha karışık. Topun Ege'nin elinde harekete başlaması gerekiyor. Bunun için önce ona Ege'nin ilk pozisyonunda elinde olacağı noktanın koordinatlarını verip buraya git dedik. Ege'nin konuşma süresi tamamlanana kadar orada bekleyecek. Hatırlarsanız Ege topa haber salmıştı. İşte o "hazırım" haberi gelince, top Ege'nin ikinci kılığının eline geçecek. Sonra Ege topu elinden fırlatana kadar Ege'nin elinin konumuna göre koordinatlarını değiştirmesi gerekecek. Yani 0,3 saniye sonra Ege'nin ikinci kılığının eline geçmesi, Ege 0,3 saniye sonra üçüncü kılığa geçtikten sonra da elinden fırlayıp potaya gitmesi gerekiyor. Potaya da ışınlanarak değil süzülerek gidecek tabii. Bu yüzden "git" yerine "süzül" taşını kullanıyoruz.
Buraya kadar yazdığımız kodlar aşağıda:
Top pota tahtasına çarptı. Şimdi heyecan kısmı başlıyor! Tahtadan sekip çembere çarpacak, çemberden tekrar tahtaya, tekrar çembere gidecek, heyecanı daha da yükseltmek için çemberin kenarında azıcık durduktan sonra nihayet potaya girecek:
Çemberle tahta arasındaki hareketi iki defa tekrarlıyoruz. Top gitti geldi, gitti geldi, bütün izleyicilerin de yüreği ağzına geldi! Veeeee top çemberde 0,15 saniye bekledikten sonra potaya giriyor. Orada iki ayrı koordinat var çünkü top önce potayı ortalayıp sonra aşağı düşüyor. Tabii bu durumda seyirciler çok sevindi. Bu yüzden oraya bir tezahürat sesi giriyoruz, bunu da Scratch kütüphanesinden seçtik. Sesin sonuna kadar çalmasını bekle demediğimiz için ses çalarken topumuz hareketine devam ediyor: Yere çarpınca tekrar sekiyor, iniyor, sekiyor, iniyor. Gücünü kaybettiği için gittikçe daha az yükseğe sıçrayacak.
İşte izlediğiniz animasyonun kodları böyle! Siz de kendi kodunuzu yazmak için Ege kılıklarını, basket sahası dekorunu ve basket topunu buradan indirebilirsiniz.
Şunu da hatırlatalım: En iyi kod, en kısa koddur. Bu yüzden aynı animasyonu başka kodlarla daha kısa yazabiliyorsanız mutlaka bize haber verin! Ayrıca Scratch'te Ege ve İpek'le yaptığınız animasyonları ve hazırladığınız oyunları da bize göstermeyi unutmayın!
Sevgilerimizle!
Ege, Ege ve İpek'in Değerleri kitap dizisinin karakteridir. Tüm hakları KVA Çocuk ve İlker Sak'a aittir. Bu animasyonu İlker Sak tasarladı, kodları Sedef Özge yazdı. Ege ve İpek'in Değerleri kutulu kitap dizisini buradan inceleyebilir ve satın alabilirsiniz.